Jak sądzisz, jaka przyczyna powoduje, że masz nadwagę? Oczywiście u wielu osób nasuwa się od razu odpowiedź, że po prostu nadmiernie jedzą. Rzeczywiście jest to jedna z przyczyn zbytniej tuszy.
Ale teraz zadam Ci następne pytanie: dlaczego tyle jedzą? Jeżeli ty także należysz do osób, które nie mogą sobie odmówić chipsów, ciast, podwójnego dania itp. to wymień teraz jak najwięcej sytuacji i przyczyn, które powodują, że zaczynasz jeść lub nie możesz przestać. Kiedy, w jakiej sytuacji objawia się twój nadmierny apetyt? Kiedy sięgasz po dodatkowe ciastko, cukierka, chipsy, paluszki? Zapisz to w swoim zeszycie. Zrób to teraz, zanim przejdziesz do dalszej lektury.
Przytoczę teraz kilka przyczyn nadmiernego objadania się podanych przez różne osoby. Może identyfikujesz się z którąś z nich?
1. Podczas jedzenia zmniejsza się mój niepokój. Moje stresy ulegają cudownemu uspokojeniu.
2. Jedzenie jest dla mnie przyjemnością.
3. Ktoś mnie skrzywdził, przeżyłam zawód i jedzenie ma mi to zrekompensować. Np. po wielkiej awanturze natychmiast otwieram lodówkę.
4. Jem, by sprawić przyjemność innym, będąc np. w gościach
5. Dziś wszystko mi się udało, postawię sobie ciastko w nagrodę.
6. Rodzice każą więc jem, mimo, że nie mam na to ochoty.
7. Czuję się taka samotna więc jem, to dla mnie jedyna przyjemność.
8. Odwlekam rzeczy niemiłe do zrobienia, jem, gdy muszę zrobić coś, czego nie lubię.
9. Nudzę się, może coś bym zjadła?
10. Jedzenie jest dla mnie namiastką pełnej satysfakcji seksualnej.
11. Wczoraj nie miałam pieniędzy na jedzenie, dzisiaj najem się na zapas.
12. W pracy nie mam czasu by jeść, za to gdy przychodzę do domu...
Ile wymieniłaś /eś/ przyczyn jedzenia, wyłączywszy głód?
Czy w ogóle umieściłaś /eś/ głód na swojej liście?
Jeżeli głód jest doznaniem czysto fizycznym, uzależnionym od aktualnych potrzeb Twojego organizmu, dlaczego istnieje tyle innych przyczyn jedzenia?
I tu dochodzimy do oczywistego wniosku, że jedną z przyczyn nadwagi tak naprawdę nie jest głód fizyczny. Można powiedzieć, że jest to raczej inny rodzaj głodu: głód emocjonalny. Jedząc zaspakajamy różne swoje potrzeby np. potrzebę bezpieczeństwa, komfortu, zajadamy stres itp. Jedzenie staje się jakby swoistym narzędziem, za pomocą którego możemy zrekompensować sobie różne braki w życiu!
cdn
Ps
Jest fragment mojej książki "Kreatywne odchudzanie, czyli jak uzyskać upragnioną sylwetkę"
Jeżeli jesteś zainteresowana/y całością publikacji możesz ją zamówić naciskając tutaj:
Kreatywne odchudzanie, czyli jak uzyskać upragniona sylwetkę - Łukowiak Barbara Janina
Pozdrawiam cieplutko, zapraszam do lektury i życzę powodzenia w osiągnięciu wymarzonej sylwetki!
Barbara Łukowiak
1 komentarz:
ISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWAGI / CUKRZYCY / CHORÓB SERCA U LUDZI: ♥♥♥♥♥
1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka):
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.
2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Prozdrowotne w diecie są (energetyczne) tzw:
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Prześlij komentarz