Następne powody nadwagi to:
- spowolnienie tempa metabolizmu;
- zbyt mała, lub w stanie uśpienia brunatna tkanka tłuszczowa,
- systematycznie zatruwanie organizmu przez sztuczne substancje dostarczane mu wraz z jedzeniem, które następnie on odkłada;
- nie dostarczanie organizmowi wszystkich składników, potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania i zachowania optymalnej przemiany materii, lub dostarczanie ich w nieodpowiednich proporcjach;
- złe funkcjonowanie systemu hormonalnego i niektórych układów organizmu /trawiennego, wydalniczego, krwionośnego/
i wreszcie zbyt duża ilość węglowodanów oczyszczonych w diecie, która powoduje tzw. pułapkę insulinową /Polega ona na tym, że gdy jemy cukry proste, oczyszczone węglowodany, nasz organizm, by usunąć nadmiar glukozy z krwi wytwarza insulinę. Im więcej wprowadzamy do diety cukrów prostych, tym więcej insuliny się wytwarza. W pewnym momencie mechanizm ten jest tak rozregulowany, że już mała ilość cukru we krwi powoduje wydzielanie insuliny. Dochodzi do tego, że insulina jest ciągle obecna we krwi i tym samym inna substancja, która przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej tzw. glukagon nie jest uwalniana. Dlatego odkładany jest tłuszcz/.
Oto cała tajemnica nadwagi. Teraz wystarczy po kolei eliminować wszystkie wymienione przyczyny sprzyjające jej powstaniu i utrzymywaniu się, a osoba otyła, będzie nie tylko szczupła, ale i zdrowa.
W jaki sposób to zrobić?
Dowiesz się z książki: "Kreatywne odchudzanie, czyli jak uzyskać upragnioną sylwetkę"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz