Loading

czwartek, 30 września 2010

Czynnik, bez którego każdy plan zrzucenia kilogramów poniesie fiasko.

Autorem artykułu jest Przemek Ratajczak


Jest coś, bez czego wszelkie diety-cud i treningi wysiłkowe możemy wyrzucić do kosza. Coś niezbędnego w procesie odchudzania się, począwszy od pierwszej związanej z tym myśli, na wspaniałym efekcie skończywszy.

Co tak naprawdę potrzebne jest do zrzucenia zbędnych kilogramów? Dieta? Zdecydowanie. Aby schudnąć, należy kontrolować to, co się je i w jakich ilościach. ćwiczenia fizyczne? Jak najbardziej. Zdrowy organizm ma kondycję a ta ze szczupłą sylwetką ma wiele wspólnego. Jest jednak coś, bez czego wszelkie diety-cud i treningi wysiłkowe możemy wyrzucić do kosza. Coś niezbędnego w procesie odchudzania się, począwszy od pierwszej związanej z tym myśli, na wspaniałym efekcie skończywszy.

Mówię o motywacji, o chęci działania w celu zmiany swego wyglądu. Podejrzewam, że mało kto odchudza się, bo za dużo waży. Zawsze są jakieś inne powody. Jedna z drugą panią nie mogą wejść w ulubioną sukienkę. Słusznych rozmiarów pan ma kłopoty z sercem i schudnąć po prostu musi. Ale to jeszcze nie sedno sprawy. Za tym wszystkim stoi nasze dobre samopoczucie. Jeżeli ktoś uważa, że musi schudnąć, oznacza to, że będzie czuł się lepiej ważąc o kilka kilogramów mniej.

Teoretycznie chcieć znaczy móc, jednak w praktyce po kilku dniach zmagań z nadwagą często przychodzi kryzys i trudno wykrzesać z siebie energię do dalszych ćwiczeń i znaleźć tyle samozapracia, żeby nie skosztować tego pysznego sernika. Trudno walczyć z tak silnym przeciwnikiem, jakim jest natychmiastowa przyjemność związana z odpoczynkiem i słodkościami, jednak można go pokonać. Jest wiele sposobów na to, aby motywować się do działania. Nie trzeba chudnąć 5 kilogramów w dwa miesiące. Wystarczy schudnąć 500 gramów w tydzień. W następnym tygodniu kolejne pół kilo mniej a po dalszych siedmiu dniach jeszcze pół. Nie trzeba odmawiać sobie słodyczy. Można zastąpić je czymś innym, zdrowszym, co po jakimś czasie będzie smakołykiem nieporównywalnie lepszym niż ciastko. To tylko kwestia wyrobienia nawyku.

Myślę, że warto zapoznać się z tajnikami motywowania samego siebie. Walka z nadwagą to tylko jedno z wyzwań, jakie może przed nami stanąć. Codzienna praca, wychowanie dzieci, troska o związek. Wszystko wymaga od nas jakiegoś zaangażowania. Im mamy go mniej, tym zadania są trudniejsze i nudniejsze. Ale jeśli w odpowiedni sposób podniesiemy poziom motywacji, wszystko możemy potraktować jak wyzwanie i czerpać przyjemność z realizacji.

Jeśli walczycie z nadwagą, zapraszam do [URL=http://www.odchudzanie.ulubionastrona.com.pl">informatora o odchudzaniu[/URL">, w którym znajdziecie rozmaite artykuły związane z dietą i ćwiczeniami. Jeżeli natomiast interesuje Was rozwój w zakresie motywowania się, polecam mój [URL=http://www.automotywacja.mojeporsche.pl">darmowy kurs automotywacji[/URL">. Kto wie, może znajdziecie interesujące Was treści w jednym i drugim.

Przemek Ratajczak
[URL=http://www.automotywacja.mojeporsche.pl">www.automotywacja.mojeporsche.pl[/URL">
[URL=http://www.odchudzanie.ulubionastrona.com.pl">www.odchudzanie.ulubionastrona.com.pl[/URL">
---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

sobota, 25 września 2010

Jak schudnąć na stałe przy odrobinie wysiłku fizycznego.

Autorem artykułu jest kubapigora


Oczywiste jest, że zajadanie ciastek z kremem w żaden sposób nie poprawi Twojej kondycji- jak szybko byś ich nie jadł. Bieganie natomiast może odmienić Twoje podejście do życia i poprawić sylwetkę.
Aby schudnąć musisz biegać z odpowiednią szybkością i w odpowiednim czasie. Nie zawsze bieganie spowoduje spalanie tłuszczu!

Rzeczy, których potrzebujesz, aby schudnąć biegając:
- pulsometr (lub partner biegowy do rozmów)
- dobre buty biegowe
- odpowiednia dieta i wsparcie rodziny

PO PIERWSZE:

Żeby schudnąć, trzeba biegać wolno i długo. To musisz sobie zapamiętać na całą swoją biegową przygodę. Masz biegać długo i powoli, bardzo powoli. To bardzo ważne!

Schudnąć nie jest łatwo. Gdyby było- nie czytalibyście tego poradnika. Z pewnością nie pomoże
sama dieta, nie pomoże też 10 minut spaceru dziennie. Aby spalić niepotrzebny tłuszczyk, musicie poświęcić trochę czasu, wysiłku i zrezygnować z waszych ulubionych ciastek z kremem.

Jak biegać, żeby spalać tłuszcz? Już dawno udowodniono, że tłuszcz jest najlepiej spalany w okolicach 65-70% naszego maksymalnego zakresu tętna. Tutaj podczas treningu niezwykle przydatny okazuje się pulsometr. To urządzenie wskaże nam dokładne tętno i powie kiedy biec szybciej lub wolniej, aby znaleźć się w określonej strefie tętna.

Nie każdy jednak ma w domu pulsometr, albo nie każdy chce go mieć. Bez pulsometru też można efektywnie się odchudzać i spalać tłuszczyk z boczków. Tutaj przydaje się partner biegowy z którym możesz podczas treningu porozmawiać. Tempo biegu powinno pozwolić Wam na rozmowę bez większego wysiłku. Jeśli ciężko Wam się rozmawia- biegniecie za szybko.

Biegać trzeba wolno! Jeśli nie masz jeszcze kondycji, aby biec bez przerwy przez pół godziny - zacznij od spacerów, a raczej szybkiego marszu. Musisz poruszać się w takim tempie, aby móc
swobodnie rozmawiać. Wtedy- mniej więcej- Twoje tętno jest w zalecanym zakresie. Wtedy spalasz tłuszcz.

PO DRUGIE:

Co najmniej pół godziny! 5 spacerków po 10 minut dziennie nie ma sensu. Organizm zacznie spalać tłuszcz po około 20 minutach wysiłku. Zatem, jeśli biegasz/maszerujesz przez 30 minut, to przez ostatnie 10 minut treningu Twój organizm najefektywniej spala tłuszcz.

Zatem, im dłużej będziesz na treningu, tym więcej tłuszczu spalisz. To chyba logiczne, prawda? Pamiętaj jednak, że wzrost szybkości treningu nie da żadnego pożytku Twojemu brzuszkowi czy udom. Gdy trening jest szybszy- następuje przyrost masy mięśniowej i tzw. siły biegowej.

Ty chcesz budować wytrzymałość biegową i chudnąć. Zatem powtórzę się po raz trzeci- biegaj powoli!
Jeśli chcesz zacząć korzystać ze wspomnianego pulsometru, zajrzyj do porad na stronach biegowych (choćby na naszej stronie) i wybierz odpowiedni sprzęt dla siebie. Aby schudnąć, wystarczy Ci najprostszy model.

PO TRZECIE:

Jeśli chcesz zacząć biegać, skorzystaj z planów treningowych dla osób początkujących.
Najpopularniejszym planem treningowym, jest plan z naszego serwisu. Możesz z niego korzystać bez obaw o swoje zdrowie.

Potem przyjdzie pora na bardziej zaawansowane treningi.
Życzymy powodzenia w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
---
źródło: www.jak-biegac.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

wtorek, 21 września 2010

Słodycze w codziennej diecie.

Autorem artykułu jest kubapigora


Szał na odchudzanie ma konkurencję. Wielu młodych ludzi pragnie przytyć. Okazuje się, że niedowaga w naszym kraju staje się problemem. Czy słodycze w naszej diecie są rozsądnym rozwiązaniem?
Często osoby chcące szybko przytyć sięgają po słodycze. Przecież osobom odchudzającym się dietetycy zabraniają słodyczy. Idąc tym tropem wydawałoby się, że osobom z niedowagą powinno się słodycze zalecać. Czy to prawda?

Spożywanie słodyczy to nawyk, który często trudno wyeliminować ze swojego codziennego odżywiania. Częste ich spożywanie sprawia, że w pewnym stopniu się od nich uzależniamy. Kiedy pojawia się dokuczliwy głód pierwsza myśl, która się pojawia to szybko coś zjeść. Najczęściej pod ręką są właśnie słodkości.
Słodycze są źródłem przede wszystkim cukrów prostych, które to dostarczają sporych dawek energii. Będąc na diecie odchudzającej chodzi o prawidłowe bilansowanie diety zarówno pod kątem energii, ale i innych składników pokarmowych. Włączając do niej słodycze zwiększa się pobranie energii bez uwzględnienia niezbędnych do funkcjonowania składników pokarmowych. Przy niskokalorycznej diecie każdy spożywany produkt musi zawierać w sobie niezbędne elementy. W diecie dla ważących za mało jest całkiem podobnie. Słodycze prócz ogromnego zastrzyku energetycznego nie dają organizmowi nic dobrego.

W słodyczach ilości składników takich jak: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy nie będą prawidłowe ? zwykle zbyt niskie. Słodycze bowiem nie są w istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki nie ?wyposażone?. Decydując się na zamianę pożywnego posiłku na słodki przysmak, decydujemy się też na świadomą rezygnację ze składników pokarmowych niezbędnych dla zdrowia. Takie notoryczne działania mogą więc być przyczyną niedoboru niektórych elementów, co w efekcie może prowadzić do zaburzeń zdrowotnych. W organizmie o wadze niższej niż zalecana może mieć to dewastujące skutki.

Z jednej więc strony częste spożywanie słodyczy wpływa na przybieranie na wadze, z drugiej natomiast może prowadzić do poważnych niedoborów, a przez to i skutków zdrowotnych.

Jeśli trudno Ci się obyć bez słodyczy, możesz je zastępować: owocami (świeżymi lub suszonymi), porcją warzyw, orzechami, migdałami. Jeśli chcesz przytyć, to orzechy w każdej ilości nie powinny zaszkodzić. Unikaj jednak solonych orzechów!

Warto też przyjrzeć się regularności spożywania swoich posiłków. Zbyt długie odstępy między posiłkami (dłuższe niż 3-4 godziny), pomijanie posiłków może również w pewnym stopniu wpływać na podwyższoną ochotę na słodycze i stwarzać dobre wytłumaczenie na chęć ich przekąszenia. Spożywając częste i średnie objętościowo posiłki zmniejszysz nie tylko prawdopodobieństwo wystąpienia głodu, ale i ochoty na słodkości. Pamiętaj, że regularne jedzenie pełnowartościowych posiłków jest jedyną drogą do zyskania na wadze! Słodycze są zatem bardzo złym wyborem.
---
źródło: serwis www.jak-przytyc.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

piątek, 17 września 2010

3 podstawowe mity dotyczące odchudzania, czyli zaprzyjaźnij się z kuchnią wg pięciu przemian

p>Autorem artykułu jest Dorota Jakubiak

Gotowanie wg pięciu przemian, wywodzące sie z dietetyki będącej częścią tradycyjnej medycyny chińskiej, jest liczącym sobie kilka tysięcy lat systemem żywieniowym, którego celem jest zachowanie równowagi energetycznej w ciele czlowieka.

Stan równowagi uzyskujemy poprzez odpowiednie zestawianie produktów używanych do przygotowywania potraw, co służy tym samym utrzymaniu pełnego zdrowia i witalności.

Ta równowaga energetyczna dotyczy zrównoważenia w posiłkach dwóch rodzajów energii:jin i jang. Wszystkie produkty żywnosciowe, przyprawy i zioła mają wlasną energetyczną naturę, od zimnych, poprzez ochładzające, neutralne, ciepłe, na gorących kończąc. Jin to zimno, jang - gorąco. Wszystkie produkty różnią się od siebie smakowo i to stanowi podstawę ich klasyfikacji wg przemian, do których należą. Filozofia pięciu przemian opiera się na porach roku i zmianach w naturze, jakie wraz z nimi nadchodzą. Przemian jest pięć:


Drewno - pora wiosenna, smak kwaśny, narządy: wątroba i woreczek żółciowy
Ogień - pora lata, smak gorzki, narządy: serce i jelito cienkie
Ziemia - pożne lato, smak słodki, narządy: żołądek, śledziona i trzustka
Metal - jesień, smak ostry, narządy: płuca i jelito grube
Woda - zima, smak słony, narządy: nerki i pęcherz moczowy

Zachowanie tej kolejności podczas gotowania jest ważne, gdyż w ten sposob dokonuje się zrownoważenie smakowe i energetyczne całego posiłku.

3 podstawowe mity związane z odchudzaniem
 
Mit nr1 Podstawą diety powinny być surówki, owoce, chude mleko, sery i jogurt, drób, powinniśmy unikać węglowodanów.
 
Gdy popatrzymy na te produkty z punktu widzenia ich energetyki, zauważymy, że taka dieta prowadzi do wychłodzenia naszego ciała. Wychłodzenie żołądka i śledziony (głównych „dystrybutorów" energii uzyskanej z pożywienia w naszym ciele) ma swoje konsekwencje w znaczącym pogorszeniu przemiany materii (nadmiar jin dostarczanej w pożywieniu ), w związku z czym ulega ona znacznemu obniżeniu.A to wplywa na wszystkie procesy życiowe w naszym organizmie.Taka niezrównoważona, pozbawiona energii jang dieta powoduje, ze jesteśmy ciągle głodni, obsesyjnie myślimy o jedzeniu, a po zjedzeniu naszego surówkowo - kurczakowego obiadu (być może dodatkowo popitego zimnym napojem), zamiast przyjemnego ciepla w brzuchu czujemy w nim tylko wielką dziure...Zdrowy człowiek myśli o jedzeniu, gdy odczuwa spadek energii. Wychłodzony surową dietą grubasek nieustannie myśli o następnym posiłku. A jest on przede wszystkim głodny energii jang i związanego z nią ciepła!Oczywiście nie oznacza to,że mamy całkowicie zrezygnować z sałatek i owoców. Pamiętajmy jednak o konieczności ich energetycznego zrównoważenia np.poprzez dodatek „ciepłych" przypraw i traktowanie ich raczej jako dodatek do gotowanych posiłkow, niz jako podstawę naszej codziennej diety.

Mit nr 2 Należy unikać cukrów i węglowodanów, a przynajmniej drastycznie ograniczyć ich ilość

Jeżeli pod pojęciem cukrów i węglowodanów mamy na myśli biały chleb, makaron czy słodycze, to rzeczywiście lepiej z nich zrezygnować, i to nie tylko na czas diety. Produkty te, pozbawione większości odżywczych składników, są bardzo niezrównoważone energetycznie, wychładzają śledzionę, zakwaszają organizm i niekorzystnie wpływają na pracę wszystkich narządów. Biały cukier z punktu widzenia medycyny chińskiej jest trucizną i nie zalicza się go do produktów żywnościowych.
Inaczej przedstawia się sprawa, gdy weżmiemy pod uwage pełne zboża i kasze. To one powinny stanowic podstawę naszej diety. Tutaj szczególnie polecam kaszę jaglaną, która poprzez swój alkaliczny odczyn bardzo korzystnie wpływa na nasze ciało. Pozostałe zboża powinniśmy bardzo dokładnie przeżuwać, w przeciwnym razie będą one zakwaszać organizm. Możemy łączyć je z różnymi dodatkami, przyprawami, a ugotowany zgodnie z pięcioma przemianami posiłek na nich oparty wyraźnie doda nam energii i poprawi samopoczucie.Zrównoważenie smakowo-energetyczne prawidłowo skomponowanego dania sprawia, że po prostu nie mamy ochoty na jakiekolwiek przekąski po jedzeniu, jak to często sie dzieje w przypadku naprędce zjedzonej kanapki z serem lub wędliną.

Mit nr 3 Im mniej jesz, tym wiecej schudniesz
 
W tym myśleniu kryje się pułapka. Ponieważ nasza zachodnia dietetyka opiera się na skrupulatnym liczeniu kalorii, siłą rzeczy to kalorie stają się naszym głównym wrogiem w dochodzeniu do szczuplejszej sylwetki. A co się okazuje?Po pierwszych utraconych kilogramach naszą radość z tego powodu mąci fakt, że nagle waga zatrzymuje sie w miejscu. My popadamy w desperację i być może wracamy do naszego zwyczajowego sposobu odżywiania pocieszając się batonikami czy ciastkiem z bitą śmietaną, co z kolei wzbudza w nas poczucie winy... Co się dzieje?Po drastycznym obniżeniu ilości przyjmowanego jedzenia dajemy sygnał naszemu ciału, że potrzebujemy uruchomienia tzw. głodowych rezerw.W związku z tym nasz organizm obniża znacznie szybkość przemiany materii, aby zachować rezerwy odżywcze na ewentualność głodu.Medycyna chińska tlumaczy to obniżenie sprawności metabolizmu utratą energetycznej równowagi,spowodowaną wychłodzeniem śledziony i nadmiarem jin w organiżmie, biorąc pod uwagę, że z reguly nasza dieta odchudzajaca opiera się na wychładzających surowiznach, owocach (zwlaszcza tych południowych) i jogurcie. Gdy przerwiemy w którymś momencie naszą dietę (co z reguły wcześniej czy póżniej jest nieuniknione) wracając do dawnych kulinarnych upodobań, będziemy na prostej drodze do efektu jojo i związanego z nim rozregulowania przemiany materii. Naprawienie takich szkód wymaga już zazwyczaj pomocy specjalisty.

Odżywianie wg pięciu przemian uczy nas zachowania równowagi, również w ilości spożywanego pokarmu. Jedzmy taką ilość jedzenia, aby zaspokoić głód, ale nie czuć przeciążenia.W przeciwieństwie do tradycyjnych zachodnich diet system ten pokazuje nam, jak przy wykorzystaniu znajomości energetycznej natury produktów zrównowazyć energetycznie nasz organizm (poprzez pożywienie), a tym samym spowodować naturalną eliminację zbędnego tłuszczu z naszego ciała.Gdy nasze pożywienie opiera się na gotowanych i przemyślanych energetycznie potrawach, zaczynamy w naturalny sposób eliminować z naszej diety to, co w żaden sposób nie służy ani naszemu zdrowiu, ani naszej szczupłej sylwetce.Juz po kilku dniach spożywania takich posiłków zauważamy wyraźną poprawę naszego ogólnego samopoczucia i wyrażny wzrost energii.
Chciałabym tutaj zasugerowac coś, co znam z własnego doświadczenia. Gdy mamy problem z wagą, postarajmy sie dać sobie czas na zmianę stylu odżywiania i na zaasymilowanie go na stałe. Nie dajmy się zwieżć obietnicom płynącym z najnowszych diet cud. Gdy na dwa-trzy tygodnie zmieniamy całe nasze dotychczasowe zwyczaje żywieniowe, często po prostu maltretując się ciągłym nienasyceniem i poczuciem głodu (w dodatku będąc dumnymi ze swojej niezłomnej siły woli:-)), rozregulowujemy tylko własny organizm, bo po ostatnim dniu restrykcyjnej diety z reguły nadrabiamy z nawiązką nasze wyrzeczenia, a tym samym stracone kilogramy. Gdy chcemy schudnąć, skupmy swoją uwagę na osiągnięciu równowagi w naszym ciele i w naszym umyśle. Poznajmy różnego rodzaju techniki relaksacyjne, posmakujmy medytacji. Nauczmy się wyciszać, wyłączać na chwilę z codziennej bieganiny i wsłuchajmy się w samych siebie. Niech gotowanie, przygotowywanie posiłków i jedzenie stanie sie przyjemnością. A po jakimś czasie zauważymy, że w naturalny sposób pozbywamy sie niepotrzebnego balastu w postaci zbędnego tłuszczu, nasza skóra promienieje, a my tryskamy energią. Niech powrót do szczupłej sylwetki będzie konsekwencją zmiany naszego stosunku do samych siebie i stylu odżywiania się, a nie celem samym w sobie. Możemy wtedy liczyć na trwałe efekty.

Na koniec dodam, ze aktywność fizyczna jest niezbędnym elementem w zachowaniu dobrego zdrowia. Pobudza ona pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, ruch płynów wewnątrz ciała, przyspiesza przemianę materii, wpływa korzystnie na produkcję endorfin, czyli hormonu szczęścia.Możemy wybrać dla siebie taki rodzaj aktywności fizycznej, który nam najbardziej odpowiada i który lubimy..Może to być nawet codzienny półgodzinny spacer w parku. Pamietajmy: „ruch to zdrowie". W tym stwierdzeniu spotykają się oba systemy, dalekowchodni i nasz zachodni.
---
Pozdrawiam serdecznie
Dorota Jakubiak

Odwiedź mnie tutaj:
http://tra-le-nuvole.blog.onet.pl/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

poniedziałek, 13 września 2010

Odchudzanie z dietą proteinową

Autorem artykułu jest Joanna Łęcka



Marzeniem większości ludzi jest posiadanie wymarzonej wagi i sylwetki. Otyłość oraz nadwaga to problemy, które dotyczą coraz większej liczby osób na świecie. Nawał informacji o różnorodności diet i sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów zaczyna stopniowo przeszkadzać, zamiast pomagać.

Coraz trudniej nam zdecydować, które ćwiczenia i jaka dieta odchudzająca będą dla nas najlepszym wyborem. Nie warto jednak biernie poddawać się ogromnej fali niekiedy zbędnych informacji, ale wytrwale poszukiwać odpowiedniej diety dla siebie. Jednym ze sposobów na rozpoczęcie skutecznych poszukiwań jest zebranie informacji na temat grupy diet, które cieszą się najlepszą opinią wśród ogółu osób stosujących różne metody odchudzania. Po zapoznaniu się ze szczegółami stosowania każdej z nich, postarajmy się wybrać tę, która najlepiej do nas 'przemawia'.


Jedną z metod zrzucania zbędnych kilogramów, która cieszy się szeroką popularnością ze względu na swoją skuteczność, jest dieta odchudzająca dr. Pierra Dukana, popularnie zwana również dietą proteinową lub dietą protal. Metoda ta bazuje na dostarczaniu do organizmu dużych ilości czystego białka, przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Białko, które jest głównym budulcem organizmu, potrzebuje do strawienia znacznych pokładów energii, większych niż ono samo dostarcza. W związku z tym, białko 'korzysta' z naszych zasobów tłuszczowych, by uzyskać niezbędną do trawienia ilość energii. Właśnie dzięki temu mechanizmowi dieta ta uznawana jest za jedną z bardziej skutecznych.
W diecie dr. Dukana wyróżnia się 4 fazy tzw. protale, a każda z nich charakteryzuje się swoimi zasadami wg których należy postępować. Pamiętajmy, aby nie zmieniać kolejności poszczególnych faz!


Protal 1 - czyli faza ataku, dająca szybkie rezultaty, często porównywalne w swojej skuteczności do popularnych głodówek. Ten etap trwa zwykle około 5-10 dni. W fazie tej nasze główne menu powinno składać się z nabiału i chudego mięsa (najlepiej z grilla). Konkretnie wyróżnia się osiem kategorii produktów jakie można spożywać, są to głównie: chude mięso (np. cielęcina), chude wędliny, drób (ale bez skóry!), podroby, owoce morza, wszystkie ryby, chude produkty nabiałowe oraz jajka. Koniecznie musimy pamiętać o piciu dużej ilości wody, ale z małą zawartością soli mineralnych (ok.1,5-2 l dziennie). Dozwolone są również do picia: kawa, herbata oraz zioła. Można spożywać dowolne ilości produktów z listy, w dowolnej konfiguracji. To czego nie wolno robić kategorycznie i niezaprzeczalnie, to spożywać czegokolwiek, co nie znajduje się na wymienionej liście.


Protal 2 - czyli faza naprzemienna, w której listę produktów dozwolonych rozszerzamy o wybrane warzywa (surowe lub gotowane). Dozwolone w tej fazie są: szparagi, sałata, szpinak, rzodkiewka, pomidory, ogórki oraz grzyby, również: kapusta, seler, cykoria, bakłażany, papryka, marchew, buraki, szparagi oraz zielona fasolka. W fazie tej stosujemy naprzemiennie przez pięć dni produkty z listy z pierwszej fazy, a przez kolejne pięć menu wzbogacone o dozwolone warzywa. Faza ta powinna trwać, aż do chwili, w której uzyskamy pożądaną wagę.


Protal 3 - czyli faza utrwalenia, która pozwala na utrzymaniu osiągniętej wagi poprzez utrwalenie dobrych nawyków żywieniowych. Czas trwania tej fazy oblicza się w zależności od ilości zrzuconych kilogramów, a konkretnie 10 dni na każdy kilogram utraconej wagi. Naszą listę dozwolonych produktów poszerzamy o następujące pozycje: pełnoziarnisty chleb (do 2 kromek dziennie), dwa razy w tygodniu do wyboru: makaron, ryż lub ziemniaki, ok. 40 gramów sera, pieczeń z polędwicy wieprzowej lub udziec jagnięcy. Dodatkowo dwa razy w tygodniu można urządzić sobie pełen obiad. Bardzo ważne w tej fazie jest, aby koniecznie i obowiązkowo stosować jeden dzień ścisłej diety z fazy pierwszej.


Protal 4 - czyli faza stabilizacji, w której przechodzimy do normalnego sposobu odżywiania przez sześć dni w tygodniu i stosujemy raz w tygodniu dzień proteinowy z fazy pierwszej. Najlepiej wybierzmy jeden stały dzień, w którym powracamy do spożywania czystych protein. Dodatkowo możemy spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.


Odchudzanie wg zasad diety proteinowej przynosi efekty już w pierwszej fazie, co dodatkowo motywuje do jej dalszego stosowania. Jednakże w celu stałego utrzymania osiągniętej wagi niezwykle istotne jest aby w sposób regularny, ścisły i przez całe życie stosować zasady protalu 4. Wytrwałość w przestrzeganiu tych zasad pozwoli nam nieustannie cieszyć się efektami naszej pracy.

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

środa, 8 września 2010

Pułapki odchudzania

Autorem artykułu jest Joanna Łęcka


Czasami wydaje się, iż zasady jakimi rządzą się poszczególne diety odchudzające, są czytelne, jasne i proste. Niestety nierzadko zdarza się nam wpadać w pułapki, na jakie narażona jest każda osoba chcąca zgubić zbędne kilogramy. Warto poznać owe niebezpieczeństwa, by móc skutecznie ich unikać i zwiększyć szansę na osiągnięcie sukcesu.

Przede wszystkim należy wziąć sobie do serca powiedzenie: co za dużo to niezdrowo. Zasada ta tyczy się również dietetycznego pożywienia! W każdym sklepie możemy znaleźć mnóstwo produktów oznaczonych jako „light", „0% tłuszczu", etc. Jednakże nie oznacza to, że wyroby te są na tyle niskokaloryczne, że możemy je spożywać w większej ilości niż pozostałe. Niestety często tak się dzieje, ponieważ mleko i jogurty pozbawione nawet minimalnej ilości tłuszczu sprawiają, że nie najadamy się zbytnio i w związku z tym sięgamy po dwa, a nie jedno opakowanie jogurtu, usprawiedliwiając się, że ma on przecież 0% tłuszczu. Bardzo istotne jest również, iż witaminy np. A, D i E wchłaniane są do organizmu wyłącznie wtedy, gdy znajdują się w towarzystwie tłuszczu. Zatem choć są to produkty ułatwiające odchudzanie, to nie należy spożywać ich w nadmiarze, gdyż paradoksalnie możemy przytyć! Dobrą praktyką jest spożywanie mleka i jogurtów o zawartości min.0,5% i dodawanie do sałatek oliwy z oliwek, bogatego źródła kwasów omega 3.

Bardzo istotne jest również, iż wielu dietetyków uważa, że dieta odchudzająca pozbawiona jakiegokolwiek tłuszczu, przynosi organizmowi więcej szkody niż pożytku. Jednym z przykładów na to mogą być tzw. wędliny odtłuszczone. Powszechnie wiadomo, iż tłuszcz nadaje wędlinom smak. Z tego też powodu, do produktów o obniżonej zawartości tłuszczu dodawane są chemiczne polepszacze smaku. Zdaniem specjalistów od żywienia,
wędliny tego typu, często przygotowywane są z mięs gorszego gatunku. Ponadto, popularna pułapka to nieświadomość tego, iż „wędlina odtłuszczona" to taka, która ma faktycznie mniej tłuszczu niż inne, ale nie oznacza to jednocześnie, że zawsze zawiera ona mniej kalorii. Najbezpieczniej jest zatem spożywać wędliny niemielone i nieodtłuszczone jak polędwica czy chuda szynka.

Kolejną pułapką w procesie zrzucania zbędnych kilogramów jest myślenie, iż najlepsza dieta odchudzająca polega na ograniczaniu ilości spożywanych posiłków do minimum i stosowaniu głodówek. Takie postępowanie nie jest racjonalne, a nawet szkodliwe. Jedzenie wyłącznie lekkiego śniadania i wieczornego obiadu-kolacji powoduje, że organizm przestawia się na „tryb oszczędzania" i zamiast spalać kalorie, magazynuje je. Podczas odchudzania przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny, nie więcej. Zatem musimy pamiętać, by spożywać pięć posiłków, o regularnych porach, dbając o ich niskokaloryczność.

Często popełnianym błędem jest również jedzenie w pośpiechu. Nasz mózg dopiero po 15 minutach od rozpoczęcia posiłku wysyła sygnał o stopniu sytości. Zatem jedząc szybko, nie najadamy się prędzej, a jedynie zjadamy więcej, co nie służy naszej sylwetce i samopoczuciu. Dietetycy radzą, by każdy posiłek spożywać spokojnie, powoli, delektując się nim. Powinno nam to zajmować ok. 30 minut. Niestety wiele osób woli pospać dłużej niż poświęcić czas na spokojne zjedzenie śniadania. Częsta praktyką jest picie gorącej, czarnej kawy na czczo, która bez uprzedniego zjedzenia posiłku, zakwasza żołądek. Ponadto, kawa pita w nadmiernej ilości wypłukuje z organizmu cenne składniki takie jak potas i magnez.

Wiele osób uważa, iż skuteczna dieta odchudzająca składa się ze śniadania w postaci muesli z mlekiem. Jest to teoria prawdziwa, jedynie w przypadku zwykłych płatków kukurydzianych, razowych, owsianych itp. Wszelkiego rodzaju kolorowe płatki są dosładzane, a ponadto zawierają syntetyczne witaminy, które są trudno przyswajalne przez organizm. Dobrym wyjściem jest dodawanie do zwykłych płatków świeżych lub suszonych owoców. Należy zadbać również o spożywanie produktów zbożowych, gdyż są one podstawowym źródłem energii dla organizmu oraz zawierają witaminy z grupy B i magnez. Należy zatem jeść pieczywo z ziarnami, ciemne kasze i razowy makaron.

Niekiedy osobom odchudzającym wydaje się, iż najlepszym wyjściem jest jedzenie samych jabłek i innych owoców. Niestety dieta taka jest niesamowicie restrykcyjna i ciężko w niej długo wytrwać, co sprzyja powstaniu efektu jojo. Ponadto, wiele owoców zawiera fruktozę, czyli cukier prosty, który powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Zwłaszcza winogrona, czereśnie, banany i gruszki to owoce, na które powinniśmy uważać. Co więcej, dobrym pomysłem jest spożywanie zamiast soków owocowych, soków warzywnych, gdyż są mniej kaloryczne.

Bardzo często popełnianym błędem przez osoby odchudzające się jest codzienne stawanie na wadze i niekiedy obsesyjne krążenie wyłącznie wokół tematu zrzucania kilogramów. Zbytnia koncentracja na odchudzaniu sprawi, że będziemy częściej się zniechęcać i wpadać w złość, jeśli zobaczymy nawet dodatkowe pół kilo na wadze. Może to doprowadzić do szybkiego porzucenia diety, w poczuciu porażki i bezsilności. Trzeba natomiast wiedzieć, iż wahania wagi są dla organizmu czymś normalnych. Jest to bowiem uzależnione od wielu czynników. Zatem najlepszym wyjściem na sprawdzenie efektów, jest ważenie się raz w tygodniu, tego samego dnia, o stałej porze.
---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

niedziela, 5 września 2010

Skuteczne odchudzanie - chwyt reklamowy, marzenia, czy realne możliwości...

Autorem artykułu jest Anton Runner


Czy termin skuteczne odchudzanie niesie ze sobą realną treść?

Czy to tylko puste hasła reklamowe, którymi jesteśmy atakowani zewsząd (radio, telewizja, internet, reklama prasowa...)?
Skuteczne odchudzanie

Bezpieczny i skuteczny plan odchudzania to:

· zdrowa dieta, a więc zawierająca wszystkie niezbędne składniki, takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały.
· trwała zmiana nawyków żywieniowych,
· zwiększenie aktywności fizycznej,
· umiarkowane, równomierne tempo chudnięcia: 0,8 kg – 1,2 kg tygodniowo.

Odchudzanie - czy warto?
Warto być szczupłym bo otyłość prowadzi do rozwoju wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy typu 2, zmian zwyrodnieniowych stawów, kamicy pęcherzyka żółciowego, zwiększa ryzyko pojawienia się nowotworów i przyspiesza proces starzenia się.
Dlatego tak ważne jest podjęcie decyzji o rozpoczęciu długoterminowej terapii odchudzającej, nie odwlekając jej w nieskończoność, ale podejmując decyzję właśnie teraz.

Skuteczne, zdrowe odchudzanie nie ma nic wspólnego z katorżniczym odmawianiem sobie wszystkiego i jedzeniem dwa razy dziennie, czy ograniczaniem się tylko do wybranych produktów!
Musimy dostarczyć organizmowi konieczne wartości odżywcze, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości kalorii.

Nie możesz się głodzić, spontanicznie eliminując niektóre potrawy lub składniki ze swojego talerza.
Przecież jemy w celu dostarczania organizmowi: energii, substancji budulcowych dla regeneracji komórek, witamin, mikroelementów, makroelementów, substancji balastowych, flory bakteryjnej koniecznej w procesach trawienia oraz minerałów.

Zmiana stylu życia, wiąże się między innymi ze zmianami w proporcjach składu ciała. Najlepszym sposobem na powrót do dobrej formy lub uzyskanie pożądanej masy ciała, jest wprowadzenie zmian w aktywności fizycznej, zwłaszcza stosowanie większej liczby ćwiczeń ruchowych.
Dzięki stosowaniu ćwiczeń osiągnięty efekt będzie bardziej trwały. Dobre rezultaty dają ćwiczenia o umiarkowanej intensywności.
Aktywność ruchowa oprócz efektu zmiany w objętości ciała, zapewnia również szereg korzyści związanych z lepszym samopoczuciem psychicznym. Pozytywne nastawienie do wykonywanych działań stoi u progu skutecznej strategii.
Wobec nieskończenie wielkiej ilości form aktywności fizycznej każdy może znaleźć coś odpowiadającego sobie, gwarantujących dobrą zabawę i osiągnięcie celu...

Jak walczyć z nadwagą?
Jak skutecznie się odchudzać?

Odpowiedź jest jedna: wytrwale i z głową.

Koniec części I...
---
Skuteczne odchudzanie - nowe możliwości...

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

czwartek, 2 września 2010

Jedzenie ma znaczenie cz.8



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.7



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.6



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.5



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.4



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.3



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.2



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8

Jedzenie ma znaczenie cz.1

WITAM CIĘ SERDECZNIE :)

Dzisiaj chcę Ci przedstawić niezwykły dokument, dzięki któremu poznasz bardzo istotne fakty dotyczące zdrowego odżywiania. Zapraszam na część pierwszą: "Jedzenie ma znaczenie"



Jedzenie ma znaczenie cz.1

Jedzenie ma znaczenie cz.2

Jedzenie ma znaczenie cz.3

Jedzenie ma znaczenie cz.4

Jedzenie ma znaczenie cz.5

Jedzenie ma znaczenie cz.6

Jedzenie ma znaczenie cz.7

Jedzenie ma znaczenie cz.8